Article

08.10.2019

Kinepolis en Guardsquare schitteren tijdens jubileumeditie Onderneming van het Jaar 2019!

De bioscoopgroep Kinepolis is 'Onderneming van het Jaar', de appbeveiliger Guardsquare ontvangt de prijs ‘Scale-up van het Jaar'. 2 sterke internationale groeiverhalen. Een portret.

Kinepolis group: absolute wereldtop

De bioscoopuitbater volgt diepvriesgroentenbedrijf Ardo op als ‘Onderneming van het Jaar’ en haalt het van de andere finalisten Actief, Aertssen en Torfs. De beursgenoteerde groep ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen en telt vandaag 109 bioscopen en meer dan 1000 zalen in 9 landen in Europa, Canada en recent ook in de Verenigde Staten. Hun innovatief bioscoopconcept geldt als baanbrekend binnen de sector. Kinepolis is ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer en haalt in België maar liefst 28 procent van zijn omzet via Mega Candys, hun popcorn-en snoepwinkels. De zeer professioneel gerunde onderneming onderging de voorbije jaren een succesvolle transformatie van een familiebedrijf naar een uiterst professionele onderneming van wereldformaat.

Michèle Sioen, voorzitster van de negenkoppige jury licht toe: “ Naast de indrukwekkende expansiestrategie, die recent een hoogtepunt bereikte met de uitbreiding naar de Verenigde Staten, valt Kinepolis vooral op door het empoweren van zijn medewerkers en het creëren van extra toegevoegde waarde van de klantervaring. Dit alles met oog voor het milieu, onder andere door het invoeren van energiebesparende technieken, duurzame renovaties en de nieuwste bioscooptechnieken.”

Guardsquare : de snelst groeiende techstart-up in België

Het vijf jaar oude Guardsquare volgt bigdatabedrijf Ontoforce op als ‘Scale-up van het Jaar’ en kon de andere snelgroeiende, innovatieve bedrijven Intracto, Lansweeper en Silverfin achter zich laten. Deze snelst groeiende techstart-up van het land boomde tussen 2014 en 2018 en beveiligt ondertussen ruim 4 miljard mobiele apps. Het bedrijf is opgericht door ex-judoka Heidi Rakels en haar echtgenoot Eric Delafortune en is gevestigd in Leuven en San Francisco. Zijn software beschermt mobiele applicaties tegen reverse engineering en hacking en is op korte tijd uitgegroeid tot een internationale referentie. Klanten vind je zowel in de financiële, publieke en telecomsector terug maar ook in e-gaming en media. Guardsquare is winstgevend maar heeft vooral hoge ambities: over vijf jaar mikt het op een recurrente omzet van 100 miljoen dollar, tegenover 7 miljoen vandaag. Daar is jaarlijks een gemiddelde groei van 70 procent voor nodig.

Hans Crijns, Professor van de Vlerick Business School en voorzitter van de Jury, verklaart de keuze: “De technologie van Guardsquare is breed toepasbaar en geniet bovendien een ruime erkenning bij de initiële gebruikers van het product. De Leuvense start-up mag zichzelf internationaal marktleider noemen. In tijden waarin beveiliging van data op digitale toepassingen steeds belangrijker wordt, is de jury er bovendien van overtuigd dat het bedrijf nog groot groeipotentieel heeft.”

Jubileumeditie

Al voor de 25ste keer op rij organiseert EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis deze prijsuitreiking. Het was koning Filip die op 8 oktober de prestigieuze trofee van ‘Onderneming van het Jaar 2019’aan Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis overhandigde. De award voor ‘Scale-up van het Jaar 2019’ ging naar Heidi Rakels van het Leuvense Guardsquare, die de prijs uit handen van Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management ontving. Ook de 24 vorige winnaars van de award kregen een prominente rol tijdens de ceremonie. Naar aanleiding van deze jubileumeditie verschijnt er een verjaardagsboek, GOUD. Alle winnaars van de afgelopen kwarteeuw zijn er in opgenomen en zetten hiermee 25 jaar inspirerend ondernemerschap in Vlaanderen extra in de verf.

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking BNP Paribas Fortis: “De kandidaten van ‘Onderneming van het Jaar’ en ‘Scale-up van het Jaar’ verbazen elk jaar meer en meer. Deze bedrijven, of het nu om jonge start-ups of gevestigde waarden gaat, vormen de basis van onze economie. Het zijn bronnen van welvaart en sociaal welzijn die met hun ontwikkeling, ideeën en investeringen de gezondheid van ons economisch weefsel bepalen. Ze zijn een ware bron van inspiratie voor jonge ondernemers. We zijn dan ook fier dat we al verschillende jaren partner zijn van dit evenement dat Belgische bedrijven in een positief daglicht stelt.”

Aan Franstalige kant werd EASI al op 7 oktober uitgeroepen tot ‘L’Entreprise de l’Année 2019’, het innovatieve CluePoints werd ‘Scale-up de l’Année 2019’.

Fotogalerij

Video winnaar

Persbericht EY

Article

27.08.2019

Wie wint de jubileumeditie van ‘Onderneming van het Jaar’?

Actief Interim, Aertssen, Kinepolis Group en Schoenen Torfs strijden op 8 oktober voor deze bijzondere erkenning van hun inzet en bijdrage aan een positief ondernemingsklimaat in België.

De 25ste editie van ‘Onderneming van het Jaar’ belooft bijzonder te worden en zet de vorige 24 winnaars opnieuw in de schijnwerpers. Ook voor de winnaar van dit jaar is de award niet zomaar een onderscheiding. Het is een officiële erkenning van de kwaliteit van de onderneming, haar financiële structuur en strategie maar ook van het werk van haar medewerkers op alle niveaus van de organisatie.

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking en lid van het directiecomité van BNP Paribas Fortis: “Bedrijven staan vandaag steeds voor grotere uitdagingen: handelsspanningen, geopolitieke onzekerheden, de digitale revolutie en de voortdurende evolutie van regelgeving en technologieën. Enkel door wendbaar en creatief te zijn kunnen ze hier gepast op reageren. Om concurrentieel te blijven zowel nationaal als internationaal en een duurzame groei op te tekenen moeten ze bovendien hun strategie constant evalueren en maatschappelijke en ecologische oplossingen integreren. De finalisten van dit jaar beschikken over al die troeven. Daarom wil ik hen alvast feliciteren en danken voor hun bijdrage aan een gezond economisch klimaat in België.”

Maar wie zijn die finalisten van 2019? Wie overtuigt de jury, onder het voorzitterschap van Michèle Sioen, het meest en wordt de 25ste ‘Onderneming van het Jaar’? Ontdek het zelf op dinsdag 8 oktober in het Auditorium 2000 (Brussels Expo) of volg het op Twitter via #OVHJ19.

Hierbij alvast een kort portret

Actief Interim: de juiste match tussen mensen en bedrijven

Met haar persoonlijke aanpak staat het dicht bij kandidaten en bedrijven. Al meer dan 30 jaar wordt haar no-nonsense aanpak goed gesmaakt. Van een klein familiebedrijf groeide het uit tot een HR specialist voor kmo’s in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Aertssen: een bedrijf waar u op kan bouwen

Al 50 jaar lang omringt dit familiebedrijf dat internationaal actief is haar klanten met de grootste zorg. Het bedrijf focust op innovatieve totaaloplossingen en is actief op diverse domeinen: van grote infrastructuurprojecten, hijswerken, transport & logistiek, groene energie tot projectontwikkeling.

Kinepolis Group: de ultieme filmbeleving

De groep ontstond in 1997 uit een fusie van twee familiale bioscoopgroepen en is beursgenoteerd sinds 1998. Kinepolis telt vandaag 97 bioscopen in Europa en Canada en staat voor een innovatief bioscoopconcept dat als baanbrekend geldt binnen de sector. De groep is ook actief in filmdistributie, eventorganisatie, schermreclame en vastgoedbeheer.

Torfs: een bedrijf voor en door mensen

Schoenen Torfs is een vierde generatie familiebedrijf en is met zijn 81 winkels en webshop marktleider in Vlaanderen. Het wil samen met zijn medewerkers de meest klantvriendelijke schoenretailer zijn én blijven en werd al tien keer tot Beste Werkgever verkozen en nu ook tot Beste Werkplek in Europa.

Lees het persbericht

Aan Franstalige kant dingen Dufour, EASI, John Cockerill en Trendy Foods naar de felbegeerde award ‘L’Entreprise de l’Année 2019’.

De finalisten van ‘Scale-up van het Jaar 2019’ kennen we op 28 augustus.

‘Onderneming van het Jaar’ is een initiatief van EY in samenwerking met BNP Paribas Fortis en De Tijd. Meer over deze evenementen (programma, jury,…)

Article

28.08.2019

Ontdek de ijzersterke kandidaten van ‘Scale-up van het Jaar 2019’!

Guardsquare, Intracto, Lansweeper en Silverfin zijn snelgroeiende, innovatieve bedrijven die elk op hun manier op korte termijn al heel wat wisten te bereiken.

Deze jonge, innovatieve bedrijven scoren hoge toppen over de landsgrenzen heen. Ze staan dan ook welverdiend in de finale van ‘Scale-up van het Jaar’, een prijs die al voor de 15de keer wordt uitgereikt door EY en haar partners De Tijd en BNP Paribas Fortis. Waarom een dergelijk initiatief?

Didier Beauvois, Head of Corporate Banking & lid van het Directiecomité, BNP Paribas Fortis: "Er zijn veel start-ups met talent in ons land. Maar van zodra hun bedrijfsmodel aanslaat verhuizen ze vaak naar het buitenland of proberen ze buitenlandse investeerders aan te trekken om verder door te groeien. Lokaal zijn die niet gemakkelijk te vinden. Omdat het net die jonge, innovatieve ondernemingen zijn die werk en waarde creëren en de economische groei in ons land stimuleren verdienen zij onze steun en waardering. Daarom vindt BNP Paribas Fortis het belangrijk om initiatieven zoals het Belgian Growth Fund te steunen en te investeren in durfkapitaalfondsen die deze start-ups vanuit België internationaal laten groeien. Een award en zelfs een nominatie van ‘Scale-up van het Jaar’ kan nieuwe deuren voor hen openen. Ik wens de genomineerde scale-ups van dit jaar dan ook alle succes."

Dit zijn de vier genomineerden voor dit jaar:

Guardsquare

Deze snelst groeiende techstart-up van het land is opgericht door ex-judoka Heidi Rakels en haar vriend en is gevestigd in Leuven en San Francisco. Deze ontwikkelaar van software beschermt mobiele applicaties tegen reverse engineering en hacking en is op 5 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale referentie. Zijn producten worden gebruikt zowel in de financiële, publieke en telecomsector maar ook in e-gaming en media.

Intracto

Deze Trends Gazelle 2019 voor de provincie Antwerpen kende een opmerkelijke groeispurt. Intracto begon als een ontspoorde hobby van een 19-jarige student/webbouwer en groeide op 15 jaar uit tot een toonaangevend digital agency met 4 campussen en 300 teamleden. Intracto helpt nationale en internationale klanten de vertaalslag naar het digitale te maken en beter te ondernemen.

Lansweeper

Van thuisbasis Dendermonde tot metropool New York, softwarebedrijf Lansweeper zet zijn veroveringstocht onverminderd verder. Wereldwijd scant Lansweeper meer dan 60 miljoen assets, verspreid over de systemen van bijna 22.000 klanten. Dat gaat van kmo’s – die bevinden zich dan vooral onder de freeware users – tot heel erg grote multinationals. Zij gebruiken Lansweeper om hun IT-systemen overzichtelijk te maken en te houden. 

Silverfin

Het Gentse Silverfin is één van de snelst groeiende fintechbedrijven in Europa. Het bedrijf, opgericht in 2013, heeft vandaag kantoren in verschillende Europese landen, van waaruit het mondiale bedrijven als Mazars, Deloitte, BDO, Crowe Horwath en PwC bedient. Het Silverfin-platform automatiseert de basisprocessen voor honderden accountantskantoren en brengt mensen en technologie bij elkaar om duizenden bedrijven aan betrouwbaar en degelijk onderbouwd advies te helpen. Op termijn wil het alle financiële adviseurs ondersteunen over de hele wereld.

Lees het persbericht

Wie van deze snelgroeiende, beloftevolle bedrijven ontvangt op dinsdag 8 oktober de trofee ‘Scale-up van het jaar 2019’? Ontdek het zelf op dinsdag 8 oktober tijdens de 25ste ‘Onderneming van het Jaar’-ceremonie in het Auditorium 2000 (Brussels Expo) of volg ons op Twitter via #OVHJ19.

Aan Franstalige kant zijn het CluePoints, EURA NOVA, proUnity en Qualifio die op maandag 7 oktober dingen naar de felbegeerde award 'Scale-up de l’Année 2019'.

Meer over de events die georganiseerd worden in samenwerking met EY

Article

11.03.2024

“We zijn klaar om de transitie van bedrijven te versnellen, ook die van kmo’s”

Goede ESG-prestaties (Environment, Social, Governance) worden een concurrentiefactor. Ook kmo's zijn zich daar steeds meer van bewust. Een goede zaak, aldus Didier Beauvois, Head of Corporate Banking.

Hoe verklaart u dat verhoogde bewustzijn bij kmo’s?

“Met de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zijn beursgenoteerde bedrijven en bedrijven met meer dan 250 personen sinds 2022 onderworpen aan rapporteringsverplichtingen op het gebied van ESG-prestaties. Ze engageren zich ten opzichte van hun klanten, investeerders, banken, medewerkers en aandeelhouders. Om aan het ESG-lastenboek te voldoen, geven ze steeds meer de voorkeur aan leveranciers, vaak kleinere bedrijven, die deugdelijke praktijken hanteren en dat kunnen aantonen. Bovendien zal de CSRD vanaf 2026 ook van toepassing zijn op kmo’s.”

Is duurzaamheid dan een must geworden voor alle bedrijven?

“Als je wilt blijven werken met klanten van een bepaalde grootte, zoals bijvoorbeeld in de distributiesector, heb je geen keuze meer. Met goede ESG-prestaties kan je het verschil maken met de concurrentie. We moedigen kmo’s aan om te communiceren over de inspanningen die ze leveren. Geloofwaardigheid garandeert mee het voortbestaan van de organisatie, want een deugdelijk bedrijf zal veel beter gepositioneerd zijn om investeerders aan te trekken of goede financieringsvoorwaarden te krijgen.”

Hoe helpt de bank kmo’s met hun transitie?

“Dankzij onze ervaring met grote bedrijven staan we klaar om hen bij elke stap te begeleiden. We hebben de expertise, partners en oplossingen die we stap voor stap toegankelijk maken voor kleinere bedrijven. Onze relatiebeheerders kunnen rekenen op een uitgebreid netwerk van interne experts. Die van ons Sustainable Business Competence Centre, bijvoorbeeld, of die van de Low-Carbon Transition Group, een netwerk van BNP Paribas dat wereldwijd 200 deskundigen samenbrengt om onze klanten te begeleiden naar minder koolstof.”

Hoe begeleidt u klanten concreet?

“Onze relatiebeheerders, in samenwerking met onze experts en externe partners, bieden onze klanten een echt traject aan. Ik herneem het voorbeeld van een kmo die leverancier is van een grote distributiespeler. Zodra de kmo de risico's en kansen van ESG begrijpt, helpen we bij het stellen van een diagnose en adviseren we over de te nemen acties: wat kan het bedrijf doen? Het wagenpark minder vervuilend maken, de energie-efficiëntie van de gebouwen verbeteren, zelf een deel van de energie produceren, productieprocessen meer circulair maken, de corporate governance aanpassen, tot een beter evenwicht komen tussen mannen en vrouwen in het managementteam enz. Vervolgens bekijken we samen de nodige financieringen om deze acties uit te voeren en stellen we oplossingen voor die het best aansluiten bij de situatie, de grootte en de sector van de onderneming. We hebben een breed scala aan producten ontwikkeld specifiek gericht op de energietransitie, die we zelf of via partners aanbieden.”

Kunt u enkele voorbeelden geven?

“We bieden specifieke kredieten aan voor de aankoop van isolatie, zonnepanelen, hoogrendementsketels of elektrische voertuigen. Grotere kmo's kunnen ook toegang krijgen tot een kredietlijn (van minstens 10 miljoen euro) waarvan de rentevoet gekoppeld is aan het behalen van ESG-doelstellingen, die door onafhankelijke deskundigen wordt geverifieerd. Zo hebben we een kalkproducent gefinancierd door de rente van zijn lening te koppelen aan de vermindering van zijn CO2-uitstoot. Bij een parkinguitbater hebben we de rente gekoppeld aan de uitstoot van fijnstof. We zetten ook factoringoplossingen op gekoppeld aan ESG-verplichtingen. Daarmee willen we de betaling financieren van facturen van kmo's van elke omvang.”

Article

08.03.2024

Bedrijven hebben er belang bij om te kiezen voor elektrische en multimodale mobiliteit

BNP Paribas Fortis is klaar voor de mobiliteit van morgen. Onze bijdrage gaat veel verder dan het leasen van elektrische voertuigen, zegt Laurent Loncke, General Manager Retail Banking en lid van het directiecomité van de bank.

Hoe kunnen bedrijven van mobiliteit een van de hefbomen maken van hun transitie?

“Als we alleen kijken naar het voertuiggebruik, kan de overstap van fossiele naar elektrische energie de CO2-uitstoot verminderen met een factor vier. Die verandering wordt meer dan ooit fiscaal aangemoedigd in ons land. Vanaf 2035 is de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren ook verboden in de Europese Unie. Of het nu gaat om de bedrijfsvloot of de bedrijfswagens voor het personeel, elk bedrijf heeft er belang bij te kiezen voor elektrisch rijden. En dat naast andere vormen van mobiliteit.”

Hebben alle bedrijven dat begrepen?

“Vandaag zijn twee op de drie nieuwe voertuigen bedrijfswagens. En 80% van die bestellingen zijn elektrische voertuigen. Dat is ook het geval bij onze partner Arval.”

Bedrijven spelen dus een voortrekkersrol in deze transitie?

“Zeker. In de eerste plaats omdat bedrijfswagens de tweedehandsmarkt voeden. Dat zal elektrisch rijden voor iedereen toegankelijker maken. Vervolgens omdat wie voor een elektrische auto kiest zijn vrienden en familie kan aanmoedigen hetzelfde te doen. Onze recente Profacts-studie toont aan dat 85% van de eigenaars van een elektrisch voertuig tevreden tot zeer tevreden is dat ze de stap hebben gezet. Maar 42% van de Belgen is nog terughoudend. De helft van hen is bang dat hun batterij leeg is voordat ze kunnen opladen.”

Is die angst terecht?

“Niet helemaal. De meeste automobilisten voelen zich pas comfortabel met een bereik van 500 kilometer, ook al rijden ze maar enkele tientallen kilometers per dag. Los daarvan is het absoluut noodzakelijk om het oplaadnetwerk verder te ontwikkelen. Voor veel mensen, vooral in steden, is het niet mogelijk om thuis een oplaadpunt te installeren. BNP Paribas Fortis draagt bij aan de uitbreiding van het oplaadnetwerk via de participatie in Optimile. Deze Gentse scale-up biedt softwareoplossingen aan voor het opladen van elektrische wagens en ontwikkelt strategische partnerschappen voor de installatie en het onderhoud van oplaadpunten.”

Kan een elektrische auto worden opgenomen in het verloningspakket van elke werknemer?

“Tegenwoordig verschijnen er minder dure voertuigen op de markt die toegankelijk zijn voor het midden- en lager kader. Daarnaast telt bij een elektrische wagen vooral de Total Cost of Ownership. En die totale kosten liggen veel lager dan bij een voertuig met een verbrandingsmotor. Vaak heeft men er alle belang bij om voor leasing te kiezen. We bieden een volledig en op maat gemaakt aanbod aan alle bedrijven, ongeacht hun omvang en behoeften.”

Wat bedoelen jullie precies met een 'compleet aanbod'?

“Naast leasing bieden we dankzij onze vele partners ook oplaadoplossingen aan thuis of op het werk, een oplaadkaart voor openbare netwerken, de automatische terugbetaling van het stroomverbruik thuis, een app om oplaadpunten te vinden en opleidingen in elektrisch rijden.”

Een volledig ecosysteem dus?

“We willen meebouwen aan de mobiliteit van morgen. Door ze te financieren, via krediet of leasing, te verzekeren, maar ook door samen te werken met partners buiten onze traditionele activiteiten. Zoals het al eerder vermelde Optimile, en Touring, een organisatie die garant staat voor betrouwbaarheid.”

Maar mobiliteit gaat toch niet alleen over de auto?

“Wij willen eerder de relatie met de auto heroverwegen. Gezien de klimaatdoelstellingen en de toenemende schaarste aan grondstoffen, is het onmogelijk om elke verbrandingsauto te vervangen door een elektrische. Arval biedt een uitgebreide expertise aan bedrijven die mobiliteit anders willen bekijken. We helpen hen om hun behoeften te analyseren, alternatieven voor de auto te vinden, een mobiliteitsbudget ter beschikking te stellen of een mobiliteitsbeleid op te stellen. We bieden fietsleasing aan, al dan niet in combinatie met autoleasing. We geloven sterk in multimodaliteit en mobility as a service-oplossingen: de mogelijkheid om verschillende vervoersmodi te combineren en er gemakkelijk voor te betalen. Dat is ook een van de specialiteiten van onze partner Optimile.”

Staan bedrijven en hun werknemers open voor deze boodschap?

“Het idee dat werknemers niet langer zeggen 'ik heb zoveel voor mijn auto in mijn salarispakket', maar eerder 'ik heb zoveel voor mijn mobiliteit', wint terrein. Betalen voor gebruik in plaats van bezit zien we al in fitness of streaming. Mobiliteit gaat dezelfde weg op, met deelauto's en forfaitaire abonnementen die het kostenplaatje voorspelbaarder maken voor bedrijven en particulieren. Maar de snelheid van deze verandering hangt ook af van het succes van het federale mobiliteitsbudget, dat moeilijk van de grond komt.”

 

BNP Paribas Fortis nv – Warandeberg 3 – B-1000 Brussel – BTW BE 0403.199.702 – RPR Brussel

Optimile nv – Sassevaartstraat 46 bus 204, 9000 Gent – RPR Gent – BTW BE 0648.837.849 – www.optimile.eu - BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in Optimile nv.

Arval Belgium nv, Ikaroslaan 99, 1930 Zaventem – RPR Brussel – BTW BE 0436.781.102

Touring nv, Koning Albert II-laan 4 B12, 1000 Brussel – RPR Brussel – KBO BE 0403.471.401, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden agent, vergoed door commissies, voor AG Insurance nv. AG Insurance nv bezit een deelneming van meer dan 10% in Touring nv.

Discover More

Contact
Close

Contact

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top