Article

05.11.2017

Which companies are behind the Smart City Awards?

At the end of January, Agoria recognised several Belgian cities at its Smart Cities Awards. Here, we take the opportunity to revisit the companies that were partners in this essential transformation.

"According to our estimates, the population of the Brussels-Capital region will increase by 35% by 2050. Our cities will have to do things differently if they want to remain viable for their citizens," explains the CEO of Agoria, Marc Lambotte.

At the end of January, the federation's Smart City Awards once again recognised six cities and municipalities, three in Flanders and three in Wallonia, from 18 candidates from all over Belgium. We have identified four of them.

Agoria Smart City Award Mobility: Kortrijk with Shop&Go

With Shop&Go, the city uses smart systems to manage its parking spaces. Everyone is entitled to 30 minutes of free parking, including in underground car parks, thanks to a number plate recognition system that is both ticket and cash free. There is also a mobile app that lets you book a parking space in advance. This is a first in Europe, and uses the expertise of the company LinkID in secure mobile payment services.

Agoria Smart City Award Living in Wallonia: Houffalize with Letsgocity

The municipality implemented use of the Belgian mobile app Letsgocity for residents and visiting tourists. It allows them to connect with local services and retailers and obtain useful information via geolocation.

Agoria Smart City Award Living in Flanders: Hasselt with CitizenLab

Hasselt turned to a co-creation system to bring the Kapermolen municipal park back to life. To achieve this, the city developed a mobile app which was set up in cooperation with CitizenLab. Through the app, residents have been able to put forward and discuss ideas. The commercial partner, Citizenlab, used cloud software to develop a platform in Belgium that is ready to use and can be fully customised in over 20 languages.

Agoria Smart City Award Digital: Brugelette with Orange and Cropland

Brugelette wanted to collect "objective, reliable and comprehensive data on the road traffic around Pairi Daiza" in order to develop an effective traffic plan. It achieved this aim thanks to a project implemented by the Public Service of Wallonia. This approach based on Big Data and an analysis of several months of mobile telephone data enabled a more precise picture of the road traffic to be compiled, as Orange Belgium's CEO Michaël Trabbia confirms:

"Working in partnership with Cropland, we were able to create six zones around Pairi Daiza to map traffic using data from the pylons at Ath and Mons. This is a great example of the power of digital tools based on Big Data working for smart cities."

To see all projects and for the latest information on this subject, visit the Agoria Smart City Awards website.

Article

14.12.2016

Tant qu’il y aura des data…

Het ultieme doel van big data? Een unieke klantervaring creëren. Maar waarom lukt het een start-up zonder verleden om affectief te zijn, terwijl oudere bedrijven met tonnen data maar wat graag dichter bij hun klanten willen staan? Wat is de winnende formule?

Digitale gegevens opslaan en verwerken is niet nieuw. Datamining ook niet. Maar connected devices en mobiele toepassingen creëren letterlijk een tsunami aan gegevens. Sms'jes, chats, foto's, filmpjes, muzieklijsten, zoekopdrachten, clicks op het net, routeberekeningen op Google Maps en aanverwanten, onlinebetalingen, contacten met klanten via chatbots of e-mail, automatische bestellingen door slimme koelkasten ... We produceren de hele tijd gegevens zonder er ook maar even bij stil te staan! Ook als we akkoord gaan met geolocatie of wanneer we inloggen op een hotspot ...
Tegen 2020 zal het datavolume allicht vervijfvoudigen.  Zo genereert een geconnecteerde wagen in amper één uur miljoenen gegevens die niet alleen nuttig zijn voor de auto zélf, maar ook voor de verzekeraars en de e-commerce. Er staat veel op het spel: een strategie bijsturen, een service personaliseren, betere beslissingen nemen, tendensen opsporen, prognoses maken ...

Old-school statistici interpreteerden cijfers uit het verleden om voor een betere toekomst te zorgen. Hedendaagse  “data scientists' zijn geeks, er worden academische opleidingen georganiseerd en we zijn mentaal niet meer in staat om het explosieve groeitempo van de gegevens bij te houden. Alleen machines kunnen dergelijke gegevensstromen nog verwerken. Dankzij automatische leertechnieken ('machine learning') gebeurt dat beter en sneller. Er zou een standaard voor correct gebruik van artificiële intelligentie in de maak zijn op initiatief van kleppers als Google, Facebook, Amazon, IBM en Microsoft. Volgens Nicolas Méric, oprichter en CEO van de start-up DreamQuark, gespecialiseerd in deep learning in de gezondheids- en verzekeringssector, verhogen dergelijke technologieën de menselijke capaciteiten, maar zijn ze niet bedoeld om volledig autonoom  te werken.

Wie komt in aanmerking?

Geen enkele sector ontsnapt aan de behoefte om gegevens te verzamelen en die te gebruiken om zijn omgeving nuttig aan te passen. Maar de ene is al gehaaster – of opportunistischer– dan de andere. Telecommunicatie, transport, gas-, water- en elektriciteitsleveranciers nemen het voortouw: de Franse spoorwegen maar ook schoonheidsproductenfabrikant Nuxe speuren alle onlinekanalen af op zoek naar klantencommentaren om hun klanten beter te leren kennen. Liftenfabrikant ThyssenKrupp wil zijn liften en vooral de gebruikers ervan optimaal bedienen en verzamelt allerhande liftparameters om het onderhoud te optimaliseren en vervelende storingen te voorkomen.
Big-data-managers in bedrijven staan voor drie grote uitdagingen, ook wel bekend als de '3V's': grote Volumes verwerken, rekening houden met de oneindige Variatie van gegevens en omgaan met de Velocity of snelheid waarmee ze worden gegenereerd.
Banken ontsnappen daar niet aan. Ze hebben er zelfs enorm veel bij te winnen, want ze beschikken over tonnen transactionele informatie over hun klanten en creëren allerhande processen. Zij staan dus voor de uitdaging om zelf ook met die schat aan gegevens aan de slag te gaan en binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek nieuwe diensten met toegevoegde waarde uit te testen.

Momentum

Jean-François Vanderschrick is Head of Marketing Analytics & Research bij BNP Paribas Fortis: "Wat mij fascineert is niet zozeer de hoeveelheid beschikbare gegevens en connected devices, als wel wat de technologie er tegenwoordig allemaal uithaalt. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik van iets nieuws opkijk. JP Morgan komt tendensen op het spoor door foto's te kopen van de bezetting van supermarktparkings. China ontwikkelt gelaatsherkenning om de lay-out van zijn interfaces aan te passen aan de gelaatsuitdrukking van zijn klanten. Sokken 'made in USA' kunnen we volgen zodra ze verzonden worden totdat we ze in huis hebben ... Het is allemaal onderdeel van ons dagelijkse leven. Net zoals een bank die zich wil gaan aanpassen aan de levensfase waarin haar klant – die ze volgt sinds hij een rekening heeft – zich bevindt om hem precies datgene aan te bieden wat nuttig voor hem is."

BNP Paribas Fortis zette onlangs een nieuwe stap in de dataverwerking met de benoeming van een Chief Data Officer die lid is van het uitvoerend comité, Jo Couture. Dat betekent ook dat er meer mankracht, nieuwe tools en nieuwe capaciteiten onderweg zijn.

Jean-François Vanderschrick: "Data analytics moet ons in staat stellen om de klantervaring te verbeteren en de kosten onder controle te houden. Meestal gaat dat samen met een verhoogde efficiency."

Volgens hem belandt de leercurve nu pas in de exponentiële fase terecht.  

De timing is even belangrijk als de service zelf

Data komen in heel wat domeinen van pas: operationele excellentie, marketing, fraudedetectie, kredietrisico ... De bedrijven hebben intussen ingezien dat ze hun gegevens in kennis en diensten moeten omzetten en hebben vaak alles in huis om dat goed te doen, op voorwaarde dat ze zich niet door de oceaan van gegevens laten overspoelen. Het moeilijkste – en een bron van frustratie – is wellicht het ontsluiten en kwalificeren van de gegevens. Compliance-aspecten hebben de natuurlijke neiging om de ontwikkeling af te remmen, terwijl een kortere data -to -market juist heel belangrijk is. Dikwijls laat de marktintroductie te lang op zich wachten. Verder is het van belang om een service in real time aan te bieden. Supermarktketen Monoprix analyseert bijvoorbeeld het verwerkingsproces van de 200.000 dagelijkse bestellingen van zijn 800 winkels om onmiddellijk te kunnen ingrijpen op de supply chain. Voor de Franse winkelketen is dat een kritiek proces.

"Er moet een juiste dosering worden gevonden tussen tests (het prototype van de service oogt dikwijls bijzonder fraai, maar het veralgemenen ervan lukt niet altijd), risicometing en prioritering van de doelstellingen", zegt Jean-François Vanderschrick.

Het algoritme 'opvoeden'

Als je over de gegevens en de technologie beschikt en er financiële belangen meespelen, staat er geen grens op het ontsluiten van de gegevenswaarde. Je verbeelding is de enige beperking. Naast grote en complexe projecten zijn ook hier vrij eenvoudige quick wins mogelijk en wenselijk. Zo kunnen de operationele directies van de onderneming elementaire analyses verrichten op grote gegevensvolumes.

"Er zijn heel wat soorten gegevens die er misschien volstrekt onbelangrijk uitzien, maar die toch informatie verschaffen en tot actie aanzetten: een klant die met de concurrentie werkt, die elders kredietlijnen opent of een zeer groot bedrag leent, die met een ander land werkt ... Al die gegevens verdienen onze aandacht vanuit commercieel oogpunt,  in 70 procent van de gevallen zijn ze relevant", voegt de BNP Paribas Fortis manager eraan toe. Door het transactionele model van een klant te onderzoeken kunnen we betere kredietbeslissingen nemen. Relevante beslissingen liggen meer voor de hand met een model dan zonderweet Jean-François Vanderschrick. "Via machine learning leren we het algoritme om antwoorden te geven die meer en meer to the point zijn", voegt hij eraan toe.

'Big is better', ook voor kleine ondernemingen?

Dankzij de cloud hebben kmo's vandaag de nodige opslag – en rekencapaciteit – om de gegevens te verwerken. Bedrijfsmanagementprogramma's die gebruikmaken van de cloud-technologie, zoals CRM, tools om bestellingen of productiekosten of de traceerbaarheid van leveranciers te volgen, maken big data toegankelijk voor kleine en middelgrote ondernemingen. Op één voorwaarde: dat alle gegevens op dezelfde plaats samengebracht worden. Het verschil tussen corporates en kmo's speelt zich af op lange termijn. Maar kmo's voor wie eenstatisticus te duur is, kunnen altijd specifieke studies kopen en hun gegevens uitbreiden met externe databases ...

(Bronnen: BNP Paribas Fortis, Les Echos, Transparency Market Research, IDC, Ernst & Young, CXP, Data Business)

 

 

Article

27.12.2016

These 4 giants from Silicon Valley want to seduce your IT management

Already champions in everyday life, Google, Facebook, Slack and LinkedIn are adopting innovative and complementary approaches to convert companies. What strategies are they implementing in order to convince you?

Google: the value of data intelligence

Google is adopting an approach which goes beyond communication tools and suites of productivity apps/services. The company has largely transformed its business divisions so that they can exploit cloud infrastructures, big data, analytics and machine learning as a matter of priority. Two competitors are blocking it along the way: Amazon and Microsoft, but for different reasons. Developers have been using Amazon Web Services for a long time, which gives it a history of trust. Microsoft (Cloud, Office) also has a historical presence in IT departments around the world. In this approach, linked to the processing of sensitive data, Google still needs to evangelise: a company is not as easily convinced as a consumer, particularly when it comes to strategic or confidential data. Its weapon: the power of its artificial intelligence tools to process data silos.

Facebook: introducing WorkPlace, naturally

After more than a year of development with partner companies such as Danone, Starbucks, Royal Bank of Scotland and Booking.com, Facebook officially launched WorkPlace last October. This Facebook spin-off enables organisations to create an internal social network - completely private and secure - within an interface familiar to all employees in their everyday life, introducing head-on competition for already widespread tools such as Chatter (Salesforce) or Yammer (Microsoft). Unlike free Facebook, WorkPlace is billed monthly depending on the number of users: $3 for the first 1,000, $2 for the next 9,000 $1 for over 10,000 users.

Slack: real-time collaboration becomes mainstream

Despite the introduction of Microsoft Teams on its turf, Slack remains confident in its strategy of creating tools that allow greater communication and productivity within companies.

"We find this offensive both flattering as well as intimidating, given Microsoft's means, but we think there is sufficient space in the market for several players", declared April Underwood, VP of Slack at the beginning of November.

A market that Slack has largely contributed to opening and driving, by introducing the concept of real-time collaboration. Its weapon? Agility, despite its still limited size and its proven and copied tools. Result: 4 million active users everyday and constant growth.

LinkedIn: from B2B marketing for... Microsoft

Microsoft Closes Acquisition of LinkedIn at the beginning of December. The transaction, which runs into billions of euros, has been followed closely by the European Commission. Despite a strong position in the business, mainly at a human resources level, LinkedIn needs 25 billion euros from Microsoft to pursue its offensive in the domain of professional tools, in a hugely competitive climate. For Microsoft, the acquisition will enable the company to reach B2B marketing targets such as recruitment agencies, head-hunters and businesses. To explain the synergy sought in simple terms, the CEO of Microsoft, Satya Nadella, gives the example of a meeting where everyone present sees their LinkedIn profile, linked to their invitation.

Article

27.12.2016

Trend spotting. A manual.

Would you like to know what people will want next? If so, all you have to do is look at successful innovations and the expectations they generate, according to David Mattin, trendwatcher at www.trendwatching.com and co-author of the book Trend-Driven Innovation.

Any professional is long accustomed to the hyper-accelerated pace of innovation that sees new products and services arrive and disappear at light speed. With that comes the sense that consumer behaviours and mindsets change faster, more unpredictably — chaotically, even — than ever. Put together, it's an avalanche that can feel overwhelming.. That is, in summary, what David Mattin writes in his article How to spot a trend at www.trendwatching.com.

Still, being on board wih the latest trends or even anticipating them doesn't have to be the preserve of a chosen few with seemingly magical intuition, Mattin says. According to him, trendspotting can be a simple, replicable process that anyone can do. His article provides a model that answers the question that any start-up, CEO, marketing director or product developer struggles with: what will my customers want next?

Human needs

There are various methods to determine what customers want. Traditional market research is the most well-known method. Yet Mattin believes this method is inadequate to spot future trends in an environment of rapid change.

”After all, our job is to figure out what people will want before they want it. People often don't know what they want until you show it to them."

Observing potential customers with ethnographic fieldwork is another research method. This can yield deep insights, but it is hard, slow and expensive. Big Data can provide useful customer information, but it usually only allows you to optimise what you’re already doing. Big data rarely generates the radical insights that can underpin something truly new, Matting claims.

So what’s the answer? The key to actionable foresight lies in looking at the overwhelming onslaught of innovation — new brands, products, services, campaigns, experiences and more — that now parade before our eyes and across our screens every day.

Mattin: "The ultimate answer lies in the customer expectations those innovations are creating. In order to be successful, businesses must meet those expectations at the right time.”

In order to spot consumer trends, it is essential to define what a trend is exactly. According to the trendwatcher a trend is a new manifestation - in behaviour, attitude or expectation - of a fundamental human need or want, usually via a new technology or an economic or social change. In other words:, when an age-old human need: for connection, security value, excitement… is served by a new technology, this will most likely introduce a new trend. A good example of this is Napster, the well-known illegal music streaming platform from 1999 This innovation served the basic needs ‘novelty’ (more music) and 'convenience' (instant access). It was this innovation that has led to iTunes, Netflix and Spotify, all of which satisfy those needs and are extremely successful.

Learning from Uber

But there's still a piece of the puzzle missing. How does a cluster of innovations that serve a basic need in a new way become a worldwide trend? The answer lies in two words: expectation transfer.

David Mattin: “When an innovation serves a basic human need in a new way, it sets new customer expectations: it primes consumers to expect something new. Once created, new expectations spread across markets, industries, product and service categories.”

He refers to Uber as an example, with which the basic human needs of 'convenience' and 'low-cost transport' are served. The iconic innovation of Uber raised consumer expectations of one-touch smartphone fuelled services, and these expectations were served by others, such as Handy, an American on-demand home services start-up that earned 50 million dollars in just one month.

Mattin claims it is crucial to watch as many innovations as possible, as this allows you to tap the collective intelligence of the business crowd around the question: what will customers want next? When you spot a cluster of similar innovations, you'll know that you could be on to an interesting new signal of where customers are heading. The trendwatcher also emphasises to not dismiss innovations that seem niche or even ridiculous — they can often be weak signals of powerful new emerging expectations.

“Remember when couch-surfing was just for students and broke travellers? Now, Airbnb will let you rent the Villa Machiavelli in Tuscany for 5,164 pounds per night”, Mattin argues.

Goldmine of opportunities

The trendwatcher concludes that in order to spot trends, you should start interrogating every innovation you see for the new customer expectations it creates, and pretty soon it will become a habit.

“That habit becomes something more: a new way of seeing the world that turns the overwhelming flood of innovations into a goldmine of opportunity. Of course, you'll need to apply the trends you spot. That means turning them into winning new innovation ideas, and then executing.”

Read the whole article here

(Source: www.trendwachting.com)

Article

26.01.2017

Disruptie zegt u?

Wie als eerste zijn wapen trekt, is de winnaar in de technologische Far West die disruptie of ontwrichting lijkt teweeg te brengen. Aldus filosoof Bernard Stiegler met zowel een boodschap van hoop als van vertwijfeling.

Bernard Stiegler is filosoof en directeur van het Institut de recherche et d’innovation (IRI) van het Centre Georges Pompidou. Hij is ook auteur van het werk 'Dans la disruption : Comment ne pas devenir fou ?' (Les Liens qui Libèrent).

Volgens de filosoof is disruptie het resultaat van informatica waarvan we veeleer knechten zijn geworden, terwijl we er meester over hadden moeten blijven. Die informatica is zo alomtegenwoordig en zo vreselijk snel geworden dat we niet meer kunnen volgen en zelfs het gevoel krijgen dat alles ons ontglipt. Het lijkt alsof we vanop afstand door een computer worden gestuurd en aan handen en voeten gebonden zijn.

Van afdwalen tot helemaal de weg kwijt!

Niemand, zelfs de ‘disruptoren’ niet, heeft nog het gevoel dat hij het systeem de baas is. Maar wanneer we technologie op gelijk welke manier laten ontwikkelen, mogen we, volgens Stiegler, perverse effecten verwachten. Digitale platformen, zoals Uber en Airbnb, bedreigen niet alleen onze businessmodellen, maar beïnvloeden ook sterk ons gedrag.

Leidt de disruptie tot een soort van waanzin? Bernard Stiegler gebruikt het beeld van een technologische Far West. Maar kan het eigenlijk wel dat degene die het eerst zijn wapen trekt, wint? Bernard Stiegler is van mening dat een maatschappij pas goed werkt als wat er werkelijk gebeurt ook een rechtsgeldig karakter heeft. Technologie zou bijgevolg dan zeker niet verantwoordelijk zijn voor alles, maar zou soms eens de remedie of soms eens het gif kunnen zijn.

Het zou pas echt waanzin zijn als we niet meer kunnen dromen. Het is wellicht geen toeval dat het zelfmoordcijfer bij jongeren in Palo Alto, de rijke hoofdstad van Silicon Valley, vier keer hoger ligt dan het gemiddelde in de Verenigde Staten ...

Dit alles ontkennen brengt psychose in zijn zog mee. Ook al gaat het niet echt meer, toch zeggen we niets! Managers van grote bedrijven worden al voor veel minder afgedankt.

Tijd voor een verantwoordelijke digitalisering

Bernard Stiegler zegt: "Het is ons doel om door middel van (positieve) disruptie te komen tot beschaving in plaats van tot barbaarsheid." Volgens hem heeft het Californische disruptieve model, gebaseerd op de exploitatie van het World Wide Web, ‘disruptie’ getransformeerd en verziekt door platformen te ontwikkelen die alleen maar bedoeld zijn om ons gedrag te berekenen.

Heeft er nog iemand controle over de algoritmen, vraagt ook Belgisch wiskundige Luc De Brabandère zich bezorgd af. Nu machines steeds krachtiger worden en Big Data immense proporties aanneemt, worden wij aangezet tot dingen die ons simpelweg te boven gaan. We zijn er zeker van dat we niet meer zonder machines kunnen, maar we zijn er niet meer zo zeker van dat we het allemaal nog begrijpen. Zo zou Google naar verluidt werken aan een nieuwe stopknop om machines met artificiële intelligentie te kunnen stoppen wanneer men alle controle dreigt te verliezen.

'Sociale' netwerken?

We noemen ze 'sociaal', maar wat hebben ze daarvan overgehouden? Het gevaar schuilt erin dat ze ons net minder sociaal en verslaafd maken ... "Wanneer komen er echt sociale netwerken?", protesteert de filosoof die ijvert voor een nieuwe digitale cultuur. Volgens hem is positieve disruptie een weldoordachte en beredeneerde ontwrichting, waarbij er geen structuren worden ontmanteld of de mens heimelijk door machines wordt vervangen. Het is er veeleer één waarbij de limieten en doelen duidelijk worden afgebakend en verkondigd. Lees: totaal het tegenovergestelde van de uberisering.

Automatisering kan een verstandige remedie zijn voor zover ze enorme mogelijkheden biedt, een nieuwe economische solvabiliteit tot doel heeft en een ware collaboratieve economie tot stand brengt. Disruptie? Zeker, maar dan wel positieve.

(Bronnen: https://ondernemingen.bnpparibasfortis.be/nl, filosofie en management)

Discover More

Contact
Close

Contact

Complaints

We would like you to answer a few questions. This will help us answer your request faster and in a more appropriate manner. Thank you in advance.

Is your company/organisation client at BNP Paribas Fortis?

My organisation is being served by a Relationship Manager :

Your message

Type the code shown in the image:

captcha
The Bank processes your personal data in accordance with the terms of the Privacy Notice of BNP Paribas Fortis SA/NV.

Thank you

Your message has been sent.

We will respond as soon as possible.

Back to the current page›
Top